Målgruppen er fastansatte, freelancere og selvstændige - fx selvlærte korrekturlæsere, journalister, særligt sproginteresserede, kort sagt alle som har baggrunden til at kunne blive kvalificerede korrekturlæsere. Kurset henvender sig også til dig der overvejer korrekturlæsning som ekstra- eller hjemmejob.
Som udgangspunkt er det nødvendigt at du har et fundamentalt kendskab til eller udpræget sans for dansk retskrivning og grammatik.
Uddannelsen er et krævende og disciplineret forløb: Den kræver forberedelse til hver mødegang, og du skal deltage aktivt i timerne. Til gengæld er vores hold ret små - højst 12 deltagere - det giver det bedste udbytte. Bemærk at du skal deltage i mindst 80 % af undervisningen for at kunne gå til eksamen.
Den danske korrekturlæseruddannelse styrker din sproglige kompetence i en sådan grad at du kan bidrage aktivt og kvalificeret med at forbedre tekster. En virksomhed med certificerede korrekturlæsere får automatisk styrket sin kommunikation.
Introduktion: De fem retskrivningsprincipper i dansk – derfor ser dansk sådan ud. Udviklingen siden 1955-udgaven af Retskrivningsordbogen. De vigtigste udviklinger (= forenklinger). Hvilken vej går den danske retstavning? Hvor meget bestemmer Dansk Sprognævn? Hvem påvirker udviklingen stærkest? Normbegreb og fejltyper – hvilke normbrud giver mest støj på linjen? Øvelse: enkelt/dobbelt konsonant.
Morfemer, ordenes atomer: rod, afledningselementer, bøjningsendelser. De tre typer af ord: simpleksord, sammensætninger og afledninger.
Øvelser: Definér ordtyperne; orddeling; sær- eller sammenskrivning; fuge-s; enkel, enkelt/enkelhed/enkeltheder.
Ordklassernes karakteristika: indhold og funktion.
Substantiver og adjektiver og deres sammenhæng (kongruens). Gradbøjning: morfologisk eller perifrastisk (med hjælpeord)? Øvelser: definér udvalgte ords ordklasse i 70 sætninger; substantivbøjning, herunder r-problemer og latinske og angelsaksiske låneord; talord.
Verber og præpositioner: Verber: finitte og infinitte tider; markeret og umarkeret tid; imperativ; r-problemer; glem ikke pluskvamperfektum; præsens eller præt. part. (-en eller -ende); modalverber og deres bøjning; 'er' eller 'har' som hjælpeverbum? Øvelser: bøjningsformerne; transitive og intransitive verber.
Præpositioner: præpositionsforbindelser, begrebet styrelse; kontaminationer i faste udtryk; kasus efter præpositioner. Øvelser: ad/af; et eller to ord (indenfor, udenfor osv.); de/dem-problemet.
Sideordnende og underordnende konjunktioner. Forskellen på adjektiver og adverbier. Den hyppigste form for adverbiumdannelse. Øvelser: at eller og; dobbeltkonjunktion; hvornår skal der -t på adverbierne; gradsadverbier og mådesadverbier m.m. Masser af øvelser.
Hvad er det bærende led i en sætning, og hvilke led kan en sætning indeholde? Helsætning, ledsætning og helsætningsstamme. Vi får sprængt nogle grænser ved hjælp af begreber som ”en sætning inden i en sætning” og ser på sætningsskemaet og sætningers trappediagram. Sætningskløvning, sætningsknude, for- og bagvægt.
Så tager vi fat på kommaerne: De fem kommaregler og masser af øvelser, herunder i valgfriheden når det gælder ledsætninger: med og uden startkomma. Sætningslære og kommatering hænger uløseligt sammen, kun gennem sætningslæren bliver du dygtig til at sætte komma.
Apostrof, bindestreg, kolon, punktum, semikolon – hvornår bruger vi dem, og hvordan? Korrekturlæsningen har jo sit eget tegnsprog. Vi gennemgår disse rettetegn og bruger dem i praktiske korrekturlæserøvelser.
Læs korrektur på konkrete tekster.
Spørgsmål og svar inden eksamen.
3 1/2 times prøve: Find fejlene i den udleverede tekst, og ret dem til korrekt sprog vha. korrekturtegn. Sæt komma i det andet teksteksempel, som udleveres i to eksemplarer: sæt med startkomma i det ene og uden startkomma i det andet.
Trykte hjælpemidler må medbringes, men ikke pc, og mobilen skal være slukket.
På uddannelsen får du udleveret Forlaget Politikens Håndbog i Nudansk, Retskrivningsordbogen og Kirsten Rasks Korrekturlæserens grundbog. Dertil kommer en udførlig lektionsplan og supplerende materiale, som bliver udleveret på kurset.
Pris
De syv dage koster samlet 24.900 kr. plus moms, inkl. de nævnte bøger og eksamen.
Se mere om datoer og tilmelding på
https://www.teknologisk.dk/kurser/den-danske-korrekturlaeseruddannelse/k86102