Kommaer er sjove - se det som en sport at sætte dem rigtigt

Find også kurset på Teknologisk Institut under titlen Sæt kommaerne på plads. Se mere her: https://www.teknologisk.dk/kurser/saet-kommaerne-paa-plads/k90404?cms.query=komma

På dette kursus lærer du systemet bag de små tegn: De bygger et grammatisk princip, sæningslæren, og den er god at kunne, også når du vil skrive flydende og sammenhængende tekster. Denne tekst er skrevet uden startkomma (= nyt komma) - på kurset lærer du både det gamle og det nye system - det er to sider af samme sag.

Lær at sætte komma

Lad ikke forkerte kommaer skæmme din tekst og skabe irritation hos dine læsere. Bruger du unødvendig tid på at tænke over hvor du skal sætte kommaerne i dine tekster? Eller måske er du en af de mange der aldrig har lært reglerne rigtigt, så du begår fejl du ikke selv er klar over?

Få gennemgået de grundlæggende regler, og prøv dem selv af gennem mange øvelser.


Emner:
For at kunne sætte komma skal du kende den grundlæggende sætningslære. Vi begynder med at gennemgå spørgsmålene: Hvad er en sætning? Hvad er forskellen på helsætninger og ledsætninger?

 

Derefter gennemgår vi – trin for trin – de fem kommaregler:


1) komma ved opremsninger

2) komma ved parentetiske led, indskud og tilføjelser

3) komma mellem helsætninger

4) komma ved ledsætninger (bisætninger)  - her, og kun her, har vi to muligheder: gammelt og nyt        

5) andet: komma ved ‘men’, tiltale, gentagelse, udråbsord og datoer
 

Reglerne får du øvet gennem mange konkrete tekstøvelser, og du får selvfølgelig også svar på individuelle spørgsmål.
 

 

Læs min kronik fra Politiken: Det lille 'men' er et fuldkommen magisk ord - om et uundværligt hverdagsord med stort kreativt potentiale (med min tegnsætning, ikke Politikens):

Det magiske ’men’

Rask Kommunikation · Kirsten Rask · Tåstrupvej 257, 4340 Tølløse · Tlf. 58 85 85 02 / 20 29 92 43 · post@kirsten-rask.dk

Powered by Søgaard & Co.