Korrekturlæserens grundbog

Et åbent opgør med stavefejlene i det offentlige rum

Udsolgt fra forlaget, men jeg har en stak liggende. Pris: 225 kr.

 

Plottet i denne bog er en nærkamp med mængden af stavefejl i det offentlige rum.

For straks at få et fast greb om modstanderen begynder den med det uhyggeligt ukendte: den danske grammatik, fra ordenes byggesten over ordklasserne og deres bøjningsformer til den næsten fortrængte sætningslære, som bogen vil vriste ud af den lammende punktumfiksering.

Dernæst følger et nyt gys: retstavningsreglerne, med skrækfremkaldende emner som: ét eller to ord, -t- og -r-endelserne, -et/-ede-forviklingerne, ligge/lægge-mysterierne, nogen/nogle-misforståelserne o.m.a.

Og handlingen fortsætter videre til forkortelsesfælder og det helt store kollektive psykodrama: kommalæren, med det endelige opgør med fikse ideer og fatale tommelfingerregler og afsløringen af det hårrejsende nyere begreb: med og uden startkomma.

Som en truende undertone ligger forordets indledende påstand om at det hele ikke er mere mystisk end at det er noget der kan læres – hvis man altså synes at den slags er spændende og vigtigt nok. Og det gør bl.a. en nærmest usynlig gruppe af nørder der opererer i det skjulte: korrekturlæserne.

Derfor hedder bogen da også Korrekturlæserens grundbog, og vi bruger den bl.a. på Den Danske Korrekturlæseruddannelse på Teknologisk Institut.
Den er skrevet af Kirsten Rask og udgivet på Grafisk Litteratur, 225 kr.,2. udgave, 2. oplag 2020 ISBN 978-87-91171-42-0

Læs min kronik fra Politiken: Det lille 'men' er et fuldkommen magisk ord - om et uundværligt hverdagsord med stort kreativt potentiale (med min tegnsætning, ikke Politikens):

Det magiske ’men’

Sprogmagister Kirsten Rask · Kalvehave 6H, 4100 Ringsted, Tlf. 20 29 92 43 · raskkir@gmail.com

Powered by Søgaard & Co.